Behandelingen

4 x T methode

Beschrijving

4X T is ontwikkelt door Fysio Physics. 4xT is een behandelmethode, die bestaat uit Testen, Tapen, Triggeren en Trainen.

Bij welke klachten helpt de 4xT-methode:

de 4xT-methode helpt bij vrijwel alle orthopedische gewrichtsklachten aan de rug, nek, elleboog, schouder, knie en enkel. Het resultaat is dat tachtig procent van de patiënten met orthopedische klachten klachtenvrij is na één tot zes behandelingen.

De behandeling.

De 4xT-methode gaat volgens een vast test- en behandelpatroon: testen, tapen, triggeren en trainen.

- Testen: tijdens elke behandeling wordt met behulp van een aantal sneltesten bekeken hoe het bewegen gaat, of de beweging beperkt is en hoeveel pijn het doet.
- Tapen: na het testen wordt de beweging de goede richting ingestuurd en ook in die richting getaped met EASYtape.
- Triggeren: met fysiotherapeutische mobilisatietechnieken en bindweefseltechnieken wordt de beweging het gewricht ingestuurd en vrijgezet.\
- Trainen: specifieke en doelgerichte bewegingen  om de resultaten te behouden. 

Testen

Eenvoudig gezegd test je de te tapen locatie (pijnlijke plek of te tapen gewricht) door de huid te verschuiven en te vragen welke schuifrichting de proefpersoon als aangenamer ervaart. Vervolgens tape je ook in de aangename richting. Daarna test je of de pijnlijke beweging, bijvoorbeeld lopen of kniebuiging maken, makkelijker gaat.

Bij pijnklachten en blessures zoekt het lichaam naar manieren om te kunnen blijven bewegen omdat bewegen noodzakelijk is voor het herstelproces. Het lichaam creëert wat we noemen: compensatiemechanismen. Het lichaam zorgt dat je in bepaalde richtingen makkelijker de spieren kunt bewegen en de huidlagen kunt verschuiven. Met hulp van buitenaf, door Medisch Tape te plakken in deze richting, is het lichaam in staat beter te compenseren. Hierdoor kan je makkelijker bewegen en herstel je sneller.