Behandelingen

Medisch Tapen

Voor vermindering van pijn en verbetering van herstel
Beschrijving

 

Medisch Tapen bevordert het genezingsproces, stabiliseert gewrichten, vermindert pijn, helpt bij het verminderen van zwelling, ondersteunt de spiercontrole en faciliteert het genezingsproces in geval van blessures en pijnlijke sensaties. Medisch Tapen is gebaseerd op de principes van de fysiotherapie, kinesiologie en osteopathie en is een belangrijk onderdeel van de actieve therapie. De tape is gemakkelijk toepasbaar binnen de behandeling en in de sport.

Materiaal


De samenstelling en eigenschappen van Medische tape is anders dan de gewone “witte”(sport) tape. Het is speciaal materiaal, geweven als de huid, en heeft de volgende eigenschappen:

- De tape heeft een rekbaarheid van 140%, net als de rekbaarheid van onze huid
- De dikte en het gewicht van de tape zijn vergelijkbaar met de huid. Daardoor vergeet je al snel dat je tape op hebt
- Het is lucht- en vochtdoorlatend waardoor de huid kan “ademen” en kan zweten. Hierdoor ontstaat minder snel verweking en irritatie van de huid
- Het heeft een hypoallergene lijmlaag die reageert op warmte. Hierdoor hecht de lijm goed op de huid en treedt er weinig tot geen huidirritatie op
- De tape blijft enkele dagen tot een week op de huid zitten, afhankelijk van de locatie
- De tape is vochtbestendig waardoor er met de tape gedoucht en gezwommen kan worden
- Er zijn geen medicinale bestanddelen aan de tape toegevoegd. De snelle pijnvermindering na het aanbrengen van de tape doet dit vaak wel vermoeden
- De tape is gemakkelijk weer te verwijderen van de huid en laat geen lijmsporen achter

Werking


De tape is met 10% rek opgebracht op de onderlaag en krimpt nadat het op de huid opgebracht is. Deze ‘krimpwerking’ is de belangrijkste werking van de tape. De tape lift tijdens het krimpen de huidlagen waardoor drukafname tussen de weefsels ontstaat. Dit zorgt voor pijnafname, voor een verbeterde doorbloeding en voor een verbeterde vochtafvoer (drainage). Hierdoor worden afvalstoffen beter afgevoerd worden en voedingsstoffen beter aangevoerd. Dit komt het herstelproces ten goede. Door het krimpen stimuleert de tape ook sensoren in de huidlagen (in de fascie) waardoor een betere sturing van de spieren ontstaat. Dit zorgt ervoor dat het makkelijker wordt op een juiste manier te bewegen. Bewegen versterkt de werking van de tape.

 

Testen


Eenvoudig gezegd test je de te tapen locatie (pijnlijke plek of te tapen gewricht) door de huid te verschuiven en te vragen welke schuifrichting de proefpersoon als aangenamer ervaart. Vervolgens tape je ook in de aangename richting. Daarna test je of de pijnlijke beweging, bijvoorbeeld lopen of kniebuiging maken, makkelijker gaat.

Bij pijnklachten en blessures zoekt het lichaam naar manieren om te kunnen blijven bewegen omdat bewegen noodzakelijk is voor het herstelproces. Het lichaam creëert wat we noemen: compensatiemechanismen. Het lichaam zorgt dat je in bepaalde richtingen makkelijker de spieren kunt bewegen en de huidlagen kunt verschuiven. Met hulp van buitenaf, door Medisch Tape te plakken in deze richting, is het lichaam in staat beter te compenseren. Hierdoor kan je makkelijker bewegen en herstel je sneller.