Beschrijving
Shockwave-therapie is een succesvolle behandeling waarbij met schokgolven pijnlijke plekken in het lichaam worden behandeld. Met een Shockwave-apparaat worden pulsen naar de plaats van de klacht gestuurd. De pulsen behandelen de ontsteking en vergruizen de kalk. Ook stimuleert shockwave je lichaam om zelf je blessure te verhelpen.
Wanneer kan shockwave-therapie helpen?
Shockwave wordt ook steeds meer toegepast bij shinsplints, jumpersknee, achillespeesontsteking en tennisarm of golfelleboog. De Shockwave therapie is veilig en kent geen of weinig bijwerkingen. U krijgt 3 tot 10 behandelingen van 20 tot 30 minuten. De shockwave behandeling zelf duurt ongeveer 10 min, maar het wordt aangeboden in combinatie met fysiotherapie, opzoeken van triggerpoints en easy taping. De bekendste klachten waarbij schockwave helpt zijn:
Hielspoor
Dit is een verkalking onder de hiel, bij de aanhechting van de pees die naar de voorvoet loopt. Wanneer deze pees overbelast raakt kunnen in het hielbeen scheurtjes ontstaan welke het lichaam zal proberen te herstellen. Tijdens dit proces zal het lichaam kalk aanmaken wat resulteert in een hielspoor.
Tenniselleboog of tennisarm
Een tenniselleboog komt bij 2% van de bevolking voor, waarbij in de leeftijdsgroep tussen de 40 en 50 jaar dit zelfs 10% is. De klachten kunnen ontstaan wanneer men vaak dezelfde beweging maakt met de arm of pols waardoor kleine scheurtjes ontstaan in het peesweefsel. Bij een tenniselleboog heeft u pijn aan de buitenzijde van de elleboog.
Achillespeesklachten
De achillespees is de grootste pees van het lichaam en verbindt de kuitspieren met het hielbeen. De pees is kwetsbaar en kan geïrriteerd raken. Deze klachten kunnen ontstaan door een afnemende doorbloeding van de pees of door ouderdom en de hierdoor afnemende spierkracht en lenigheid. De klachten kunnen ook voortkomen uit het bekken, scheefstand van de voet of door verkeerd schoeisel.
Schouder en heup
In de schouder en in de heup bevinden zich slijmbeurzen en pezen. Door overbelasting of bijvoorbeeld een val kunnen deze gaan ontsteken. Door de ontsteking kan er kalk neerslaan welke ook weer tot irritatie kan leiden. Zo kan een vicieuze cirkel van pijn met bewegingsbeperkingen ontstaan.
Behandelplan
Met uw klacht kunt u eerst naar de huisarts gaan en vragen om een verwijzing, maar ook zonder verwijzing kunt u zich aanmelden voor een Shockwave behandeling.
Bij de eerste behandeling is er eerst een vraaggesprek (anamnese) en een onderzoek om te kijken of u voor Shockwave in aanmerking komt. Daarna zal de exacte plaats van de klacht opgezocht worden. De fysiotherapeut stuurt gedurende ongeveer vijf minuten met een Shockwave-apparaat 2000 to 3000 pulsen naar de plaats van de klacht. Deze pulsen behandelen de ontsteking en/of vergruizen de kalk. Deze zijn hoog energetisch en prikkelen het aangetaste peesweefsel. Het idee is dat door deze prikkeling het weefsel een genezings reactie in gang zet, in plaats van maar eindeloos te blijven ontsteken. Als de behandeling aanslaat zijn niet meer dan 4-6 behandelingen nodig.
Na de shockwave behandeling wordt het omliggende weefsel gemasseerd en worden er oefeningen gegeven voor een goed herstel. Het bezoek duurt ongeveer 25 minuten. Een Shockwave behandeling is relatief veilig en kent weinig bijwerkingen. Na de Shockwave therapie kan de behandelde plek warm aanvoelen en gevoelig zijn. U kunt de plek dan koelen. Soms kan er een tijdelijke toename van pijn of kleine puntvormige bloedingen optreden. Deze verdwijnen vanzelf. Na elke behandeling wordt er gekeken of een volgende behandeling nog nodig is.