Behandelingen

Triggerpoint therapie

Beschrijving

 
Wat zijn Triggerpoints?

- het is een plaatselijke kramp in een spier.
- voelt aan als een harde (pijnlijke) plek in een spier.
- houdt de spier gespannen, ook in rust.
- geeft pijn als je erop drukt, waardoor je een bekend pijngevoel kunt oproepen.
- zit meestal op een vaste plek in een spier.
- veroorzaakt niet alleen pijn op de plaats zelf, maar kan dat ook op andere plaatsen doen.

De oorzaak van de pijn ligt niet altijd op de plaats waar hij voelbaar is. Bij een triggerpoint komt de afgeleide pijn telkens voor in karakteristieke patronen. Zo kan bv. spanningshoofdpijn worden veroorzaakt door spieren in de hals, pijn in de onderrug kan voortkomen uit de billen, de buikspieren en zelfs de kuiten. Deze patronen zijn bij ons bekend en  daardoor kunnen wij  gericht op zoek naar de oorzaak van de klacht.

De effecten van Triggerpoints

Pijn: bij de meeste pijnklachten spelen triggerpoints een rol. Ze zijn zelfs vaak de voornaamste oorzaak.
Problemen bij het bewegen: zoals stijfheid, krachtverlies en beperkte beweeglijkheid.
Diverse symptomen: zoals wazig of dubbel zien, evenwichtsstoornissen, hangende oogleden, jeuk, verdoofdheid en een brandend gevoel.

Het ontstaan van Triggerpoints

De oorzaak ligt veelal in verkeerd gebruik van spieren, zoals kan gebeuren bij:

- (te) zware inspanning
- verkeerde (werk) houding
- acuut trauma ( val of ongeluk)
- inactiviteit ( gips, brace e.d.)
- stress

Ook pijnvermijdingsgedrag, om een pijnlijke spier te ontzien, kan triggerpoints veroorzaken. Ze ontstaan dan in spieren die de taak van de verzwakte spier overnemen. Zo vormt zich een keten van verstoringen , waarbij hele ledematen of zelfs een hele lichaamszijde betrokken kan raken. Denk hierbij aan beenlengteverschil, gewrichtsaandoeningen en scoliose. Naast deze oorzaken kunnen factoren als knellende kleding, ongezonde voeding, ziekte en slaapgebrek eenmaal ontstane triggerpoints en hun klachten in stand houden.

Behandeling van triggerpoints

Klachten die door triggerpoints worden veroorzaakt, zijn vaak goed te behandelen. Tijdens het onderzoek wordt vastgesteld of er triggerpoints in de spieren zijn en of deze de klachten veroorzaken. Als dit het geval is, kan er behandeld worden. Hierbij is het van belang om te ontdekken hoe ze zijn ontstaan en door welke factoren ze in stand worden gehouden. De therapie is erop gericht de triggerpoints te deactiveren ( uit te schakelen), zodat de spier tot rust kan komen en de klacht kan verminderen.

Aantal behandelingen

Het is moeilijk aan te geven hoe lang een behandeltraject duurt, omdat het ene triggerpoint meer tijd vergt dan het andere. Daarbij spelen de factoren een rol die de triggerpoints hebben doen ontstaan en die ze laten voortbestaan. Over het algemeen zijn recent ontstane triggerpoints gemakkelijker te deactiveren dan reeds lang bestaande. Bij de laatste is vaak een hele keten van triggerpoints ontstaan, wat meer behandelingen kan vergen.

Wat u zelf aan uw klachten kunt doen

Bij het behandelen van triggerpoints wordt u actief betrokken De therapie is het meest effectief als de triggerpoints vaak maar kort worden behandeld. Zelfbehandeling maakt daarom deel uit van de therapie. De methode is eenvoudig, thuis of op kantoor toe te passen en kost hooguit enkele minuten per keer. Zo neemt u uw gezondheid mede in eigen hand en komt u ‘van klacht tot kracht!'

Wetenschappelijke basis

De kennis over myofasciale Triggerpoints is in kaart gebracht door de Amerikaanse artsen Janet Travel en David Simons. Ze staat beschreven in het medische standaardwerk 'Myofascial Pain and Dysfunction, the trigger point manual'. Op basis van deze kennis ontwikkelde Clair Davis zijn methode voor zelfbehandeling. Kijk voor meer informatie op www.triggerpointboek.nl