Trainingen

Looptherapie bij etalagebenen

Looptherapie helpt de pijnvrije afstand te vergroten
Beschrijving

Etalagebenen is de volksterm voor claudicatio intermittens en dat slaat op het feit dat mensen met deze aandoening vaak stil moeten staan vanwege pijn in de benen. Het is een vaataandoening, die veroorzaakt wordt door slagaderverkalking. Uit onderzoek blijkt dat door het volgen van een looptrainingsprogramma goede resultaten te bereiken zijn.

Wanneer kan Looptherapie helpen?

Claudicatio intermittens is een ouderdomsziekte en naar de laatste schattingen heeft 1 op de 5 volwassenen ouder dan 50 jaar er last van. Men ervaart een krampachtige pijn of een doof gevoel in het been tijdens en na inspanning. Deze pijn treedt vaak op in de kuiten, maar kan ook in de bovenbenen of bilspieren optreden. Na rust verdwijnt de pijn. Herkent u deze klachten? Dan kan looptherapie u zeker helpen.

behandelplan

In een eerste gesprek bespreekt de fysiotherapeut met u de klachten. Voor het vaststellen van uw maximale loopafstand en conditie, doet u een test op de loopband. Op basis van de resultaten van de looptest en uw klachtenpatroon stelt de fysiotherapeut samen met u een persoonlijk trainingsschema op. De eerste weken wordt u intensief begeleid, zo’n 2 tot 3 keer per week. Het trainingsschema bestaat niet alleen uit lopen, maar ook uit fietsen, spierversterkende oefeningen en scholing van het looppatroon. Daarna wordt de begeleiding langzaam afgebouwd en gaat u zelfstandig trainen. Dit zelfstandig trainen gaat volgens een vooraf opgezet trainingsschema. Voor het behoud van het behaalde resultaat is het uitermate belangrijk om dit trainingsschema dagelijks te onderhouden en een gezonde leefstijl te ontwikkelen.

Resultaten looptherapie

Looptherapie leidt tot een toename van de loopafstand. Dit komt door een verbeterde bloeddoorstroming, doordat er nieuwe haarvaten aangemaakt worden en door een verbeterd looppatroon. Dit heeft een positief effect op de risicofactoren van slagaderverkalking. Vaak kunnen operaties of ingrepen (dotterbehandelingen) worden voorkomen. Een andere verklaring voor de toename in loopafstand is dat u een betere stofwisseling heeft in de spieren.

Looptherapie in het kort

- Begeleiding door een gecertificeerde fysiotherapeut
- Lopen helpt de pijnvrije afstand te vergroten
- Hoe meer u loopt, hoe beter het is
- Het is belangrijk dat u het lopen blijft volhouden. 
- Roken heeft een negatief effect op het resultaat
- Lopen leidt in de meeste gevallen tot betere resultaten op langere termijn dan dotteren.

Informatie
Vergoeding

37 behandelingen uit de basisverzekering.

Verwijzing

Er is een verwijzing nodig.

Aangesloten bij

Wij zijn aangesloten bij het Claudicationet.